KLINK! 4 overtreft alle verwachtingen

KLINK!4 on stage. Foto: Martijn Klop
KLINK!4 on stage. Foto: Martijn Klop

De Gorcumse zanggroep KLINK! onder leiding van Ruben Weverling heeft tijdens twee drukbezochte concerten in de theaterzaal van De Lockhorst in Sliedrecht op zaterdag 29 november en zondag 30 november haar publiek getrakteerd op een concert dat zijn weerga niet kende. Met een compleet vernieuwde show – ondersteund door een vier man sterke band – blies de zanggroep haar publiek op een uiterst muzikale wijze van de stoel. De in totaal 29 nummers werden – ondersteund door geluid, licht en beeldmateriaal – prachtig vertolkt. KLINK! ontsteeg zichzelf. En dat mag een prestatie gevonden worden.

Tijdens het ruim twee uur durend concert fungeerde de groep weer als muzikale gids in een programma dat in alles afweek van vorig jaar. Er was een heuse battle tussen de dames en heren, een muzikale samensmelting tussen beatboxer: Rick Munneke uit Amersfoort en de Gorinchemse harpiste: Nienke Freije , symfonische techno, Stevie Wonder, Afrikaanse muziek, swingende jaren 50 en 60 nummers en een uiterst vermakelijke maar vooral mooie vertolking van muziek die teruggaat tot de kindertijd: de muziek uit de Efteling. Elk nummer was voorzien van een eigen choreografie en op een deel van het podium was een heuse huiskamer ingericht. Zonder uitzondering waren alle vertolkingen van de nummers van uitermate hoog muzikaal en theatraal niveau. Wat opviel was het ongekend enthousiasme van de groep waardoor aan het einde van het concert de zaal bijna ontplofte.

Het programma voor de pauze zette het publiek gelijk op het verkeerde been doordat bij aanvang een videoclip waarin de KLINK!ers participeerden werd getoond. Het publiek werd vanaf de film toegezongen. Dat het alleen beelden bleken te zijn, werd duidelijk op het moment dat de KLINK!ers zingend het podium opkwamen. Het concert was al in de coulissen begonnen. Het programma werd voor de pauze afgesloten met Daft KLINK!, een vocaal arrangement van Daft Punk-nummers à la Pentatonix.

Het gedeelte na de pauze vloog uit de startblokken met een vertolking van een nummer van Purper, gezongen door de heren van KLINK! welke voorzien van mappen de indruk gaven dat er een Italiaanse opera werd vertolkt maar in het laatste couplet gaven ze het publiek aan dat zij er zelf niks van begrepen en net zo goed uit hun nek stonden te kletsen. De toon was gezet en bleef gezet. Prachtige ballads afgewisseld door steeds meer up tempo nummers zorgden voor een apotheose met een ijzersterke vertolking van het nummer “Open je ogen” van Bløf. Kolkend werd afscheid genomen van KLINK! die het podium verlieten zoals ze er waren opgekomen…. zingend. Het publiek dat al twee nummers voor het eind uit de stoelen was gekomen, liet blijken dat ze er nog lang geen genoeg van hadden.

KLINK! heeft zichzelf dit jaar weer overtroffen. Dat is een prestatie van formaat. Holland’s got talent; dat is dit weekeinde weer overduidelijk gebleken!